Ovogodišnji Mediteranski forum Dubrovnik Talks: Sarajevo Meeting 2018 održan je 19. i 20. oktobra 2018. na Univerzitetskom konferencijskom centru Sarajevo School of Science and Technology (SSST) u Sarajevu, Bosni i Hercegovini, Organizator Mediteranskog foruma je Univerzitet Sarajevo School of Science and Technology (SSST).

 Prvi dan foruma posvećen je temama iz oblasti ekonomije gdje je osnovni fokus bio na aktuelnoj lokalnoj i internacionalnoj ekonomskoj situaciji zemalja Mediteranske regije. Na okruglom stolu učestvovali su Rektor Univerziteta SSST, prof. Vjekoslav Domljan, Ambasador Republike Hrvatske, NJ.E. Ivan Del Vechio, Dekan Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta, prof. Đuro Njavro, Ambasador Republike Slovenije, NJ.E. Zorica Bukinac, Ministar-savjetnik pri Ambasadi Crne Gore, gosp. Radovan Miljanić, Dekan Odsjeka za ekonomiju Američkog koledža u Grčkoj, prof. Odysseas Katsaitis te Savjetnica Ambasadorice Narodne Republike Kine, gosp. Zhou Yan.  Ambasadori i akademici su razgovarali o ekonomskim stanjima svojih država i vizijama i planovima za budućnost, te o najproduktivnijim privrednim granama svake od ovih mediteranskih zemalja. Učesnici okruglog stola dotakli su se i pitanja izgradnje Jadransko-jonske magistrale, za koju su se složili da predstavlja iznimno bitan strateški projekt u pozicioniranju svake mediteranske države čijom će teritorijom proći ova cesta. O ovoj se temi detaljnije nastavilo govoriti i na sesiji posvećenoj Jadransko-jonskoj magistrali koja će povezivati zemlje Mediterana, uz izlaganja gospodina Budimira Lončara i gospodina Ešrefa Gačanina, dok je treći okrugli stol bio posvećen raspravi o euro-mediteranskom partnerstvu, uz vođstvo gosp. Ivana Orlića.

Drugi dan foruma bio je posvećen budućnosti IT industrije (naglasak na digitalizaciji), kao i novitetima i pitanjima iz oblasti medicinske struke (naglasak na ženskom zdravlju – Smrtnost majki pri porodu i smanjena stopa fertiliteta u regiji).

 Konferenciju o medicini 2018 predvodio je stručnjak svjetskog glasa iz oblasti ginekologije i akušerstva, prof. dr. Asim Kurjak sa renomiranim doktorima iz Hrvatske, Slovenije, Grčke i Bosne i Hercegovine: prof. Tanja Premru Sršen, dr. Taib Delić, prof. Aris Antsaklis, dr. Gordana Vukčević, dr. Ulla Marton, prof. Milan Stanojević, prof. Aleksandar Ljubić i dr. Umit Goktolga. Konferencija se sastojala iz okruglog stola na temu smrtnosti majki i smanjene stope fertiliteta u regiji, te prezentacija na temu recentnih dostignuća u akušerstvu i ginekologiji. Konferenciju o digitalizaciji 2018 vodio je prof. Velimir Srića sa Univerziteta u Zagrebu, koji je izuzetno zanimljivim uvodnim predavanjem otvorio sesiju o budućnosti IT industrije, informacione sigurnosti i transformacija uzrokovanih digitalizacijom. Prateći izlagači bili su Omar Krivošija, direktor Microsofta BH, uz Azru Šišman, Odysseasa Katsaitisa, Arnelu Hajdarević i Aminu Zilić.

Sve konferencije pratio je veliki broj posjetilaca, naročito u okviru digitalizacije i medicine koje je posjetio i veliki broj studenata, kako domaćih, tako i internacionalnih.

Dubrovački razgovori predstavljaju mediteransku inicijativu začetu 2017. godine u Dubrovniku, a koja ove godine obuhvata sedam zemalja kroz istraživanje njihove jedinstvene geopolitičke platforme. Organizatori su obećali još veći broj predavača i širenje konferencije i za sljedeću, 2019. godinu.